Odborník na výživu: Kterou zeleninu je lepší uvařit, a kterou je lepší sníst syrovou?

0
395

Syrová nebo vařená? Při nešetrné tepelné úpravě zeleniny sice přijdeme o vitamíny rozpustné ve vodě, další „ztráta“ však může být pozitivní – například se zbavíme látek, které obsahuje zelenina na obranu proti škůdcům. Jaké další benefity získáme? Jaké zásady je dobré při tepelné úpravě dodržovat? Které druhy zeleniny jsou vhodnější právě pro tepelnou úpravu?

Odborník na výživu Petr Havlíček vám prozradí, které druhy zeleniny je rozhodně lepší krátce povařit.
Petr Havlíček (* 1969) je jeden z nejznámějších českých výživových poradců. Je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně, výživou a zdravým životním stylem se zabývá již od roku 1995. Nejvíce se zapsal do povědomí osmiletým účinkováním v seriálu TV Prima „Jste to, co jíte“, měl také oblíbený pořad na Rádiu Impuls, o výživě napsal 6 knih. K jeho klientům patří či patřili mnozí vrcholoví sportovci (Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Petra Kvitová) i další celebrity.


Tip redakce: Chcete si udržet štíhlou linii? Vyzkoušejte k večeři recepty na lahodné saláty.


Předchozí článek40 či 70 let, hollywoodské hvězdy se této barvy nebojí! Růžové lodičky jsou hit, tady je 15 tipů
Další článekKouř, připálené nečistoty, výkyvy teploty: Jak se vyhnout trampotám při grilování