Kouř, připálené nečistoty, výkyvy teploty: Jak se vyhnout trampotám při grilování

0
497

Pěstitelská sezóna je definitivně tady, hlavní grilovací se také naplno rozbíhá. Znáte rozdílné způsoby fungování grilů, jejich přednosti i nevýhody a zejména moderní vymoženosti ještě zvyšující přitažlivost této oblíbené aktivity?

Doslova stacionárním grilem, zároveň originálním architektonickým prvkem zahrady, je krbový. Klasický mobilní gril – starosvětsky masivní či útlejší s jednodušší manipulací – je rovněž na tuhé palivo. Rozumět pod tím stále můžete dřevěné uhlí, respektive brikety z něho, trendově však i pelety vyráběné lisováním pilin z různých aromatických dřevin. Z rozšířenosti grilů na dřevěné uhlí, brikety a pelety vyplývá bohatý výběr podle velikostí, materiálů, tvarů i cenových pořadů. Společným jmenovatelem a hlavním minusem pro okolí (především pro háklivé sousedy) je intenzivní kouř.

Plynová nekouří, v tom je však i jejich handicap

Právě kouř ze spalování, ale ani popel a saze neprodukuje plynový gril. Vychytávkami jsou postranní hořáky, nastavování extrémního záře na prudké opékání, kolejničky na odvádění tuku do sběrné nádoby, především však smart systém soustavného udržování stabilní teploty s reakční dobou na jakékoli výkyvy v reálném čase namísto kdysi termostatem navozovaných korekcí s váznutím řádově v minutách. Celkově je iu starších či levnějších modelů základním přínosem plynových grilů právě pohodlná a účinná regulace teploty. Za negativum je třeba považovat neschopnost obohatit jídlo doplňkovým aroma.

Připravte si zahradní cold brew: lahodný čaj pro letní posezení venku
Nejvhodnější pro začátečníky

Stejný hendikep se vztahuje na elektrické grily, jsou však z několika důvodů nejvhodnějším řešením pro začátečníky nebo kuchaře, kteří si nepotrpí na image a dávají přednost pohodlí a flexibilitě. Menší modely se snadno transportují například na chatu, montují, spouštějí, obsluhují i ​​čistí. Takové chytré zařízení si najde uplatnění i na balkoně nebo terase. Imperativem samozřejmě je napojení na elektrickou energii.

Klidně se věnujte společnosti

Populární jsou systémy, které povyšují grily na univerzální exteriérovou kuchyni. Ke komponentům vedle obligátní mřížky patří wok, pizza kámen, pánev, otáčecí špíz, vaflovač, toastovač… Chcete-li uspořádat barbeque a zároveň se věnovat rodině, kamarádům či kolegům, k dispozici jsou gadgety a aplikace, které vám jako hostiteli umožní trávit čas se společností třeba i na opačném konci zahrady. Zařízení s údaji z teplotních sond vás totiž odlehčující a spolehlivě provedou celým procesem od spuštění grilu až po servírování, ba nabízejí recepty. Digitalizovaný provoz grilu je založen na přijímání informací a notifikací do smartphonu.

Předchozí článekOdborník na výživu: Kterou zeleninu je lepší uvařit, a kterou je lepší sníst syrovou?
Další článekNepotřebujete zahrádku, pěstujte zeleninu na balkoně. Kdy je třeba dávat pozor na statiku?